Javnom sektoru 5.000 dinara bonusa?

Bez autora
May 12 2010

Ministarstvo finansija pravi računice kako da poveća penzije i plate u javnom sektoru što će predstaviti delegaciji MMF tokom pregovora koji počinju 17. maja. Jedna od mogućnosti jeste da se plate odmrznu u septembru i povećaju za sedam odsto, a da se penzionerima dodele bonusi.Druga je da se zaposlenima u javnom sektoru i penzionerima dodele bonusi od po 5.000 dinara u oktobru i decembru, a da se zarade i primanja najstarijih od sledeće godine usklađuju sa inflacijom i polovinom rasta bruto domaćeg proizvoda. Za sve moguće scenarije koji će biti predstavljeni MMF, prave se računice, a šta će biti i realizovano zavisi od toga koliko će koji predlog koštati budžet.

Javnom sektoru 5.000 dinara bonusa?Ministarstvo finansija pravi računice kako da poveća penzije i plate u javnom sektoru što će predstaviti delegaciji MMF tokom pregovora koji počinju 17. maja.

Jedna od mogućnosti jeste da se plate odmrznu u septembru i povećaju za sedam odsto, a da se penzionerima dodele bonusi. Druga je da se zaposlenima u javnom sektoru i penzionerima dodele bonusi od po 5.000 dinara u oktobru i decembru, a da se zarade i primanja najstarijih od sledeće godine usklađuju sa inflacijom i polovinom rasta bruto domaćeg proizvoda.

Za sve moguće scenarije koji će biti predstavljeni MMF, prave se računice, a šta će biti i realizovano zavisi od toga koliko će koji predlog koštati budžet, prenosi Blic.

U slučaju da se ispostavi da je dodela bonusa preskupa za državnu kasu, moglo bi se dogoditi da jednokratna pomoć bude dodeljena samo onima sa nižim primanjima. To znači da bi bonuse po 5.000 dinara dva puta do kraja godine trebalo da dobiju zaposleni u javnom sektoru sa manjim platama, odnosno najstariji koji primaju nešto niže penzije.

Ako za bilo koju od ove tri mogućnosti bude trebalo više novca nego što to budžet može da izdrži, plate u javnom sektoru i penzije će se povećati od januara sledeće godine. Jedan od predloga je da se u januaru povećaju za 50 odsto rasta bruto domaćeg proizvoda u 2010. godini, a u aprilu i oktobru za rast inflacije.

Član Ekonomskog saveta premijera, Milojko Arsić, navodi da će glavne teme pregovora biti, pre svega reforma penzijskog sistema u Srbiji, zatim usvajanje zakona o fiskalnoj odgovornosti, kao i sprovođenje dogovorenih reformi u restrukturiranju privrede. "Iskrsla je jedna nova tema, a to je predlog za povećanje penzija i plata u Srbiji pre završetka ove godine, što je suprotno dogovorenom aranžmanu s MMF-om. Mislim da će to biti tema o kojoj će biti dosta sporenja", smatra Arsić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik